Ophavsret og brugsret

Del:
Som tekster har du ophavsret til dine oversættelser, men hvad er forskellen på ideelle rettigheder og brugsret, hvilke rettigheder kan overdrages, og hvilke vil altid være dine?

Ophavsret (ideelle rettigheder) versus brugsret

Man skelner mellem selve ophavsretten til frembringelsen af et værk (droit moral) og så retten til at udnytte værket kommercielt (brugsret, videreudnyttelses ret, videresalgsret).

Hvad enten du er ansat eller freelancer, og hvad enten du overdraget alle dine økonomiske rettigheder (udnyttelsesrettighederne/brugsretten) eller ej, bliver du ved med at være ophavsmand til dine tekstninger.  Ophavsretten er stadig din.

Droit moral-rettigheder

De ideelle rettigheder - også kaldet droit moral-rettighederne - er retten til at blive navngivet i forbindelse med enhver brug af værket og beskyttelsen mod, at værket ændres eller gengives i en sammenhæng eller på en anden måde, der er krænkende for et medlems professionelle integritet og anseelse.

Brugsret

Når du har frembragt en tekstning og sælger den til din arbejdsgiver eller kunde til gengæld for løn/betaling, så får denne samtidig retten til at bruge værket til det, I aftaler, fx visning på en specifik tv-station.

Ret til videreudnyttelse/videresalg

Du kan gå videre og sælge retten til, at din kunde/arbejdsgiver udnytter din tekstning i andre sammenhænge end det oprindelige formål, fx til visning på anden tv-station, til dvd-distribution etc.

Tags: Oversættelse/tekstning, Løn og priser, Arbejdsvilkår, Ophavsret kib@journalistforbundet.dk

Relateret indhold

Retten til kreditering
Som tekster har du krav på at blive krediteret, uanset hvilke andre rettigheder du måtte have overdraget. Læs her, hvordan du værner om din kreditering, og hvad du gør, hvis du ikke bliver krediteret ...
Læs mere
Manglende kreditering
Som tekster har du ret til at blive krediteret i henhold til ophavsretsloven. Men hvad gør du helt konkret, hvis du oplever, at din kreditering ikke bliver vist?
Læs mere
Firmaer uden aftale med DJ
Se hvilke firmaer, DJ ikke har aftaler med. Kontakt altid vores faglige konsulent i DJ, før du skriver under på nogen kontrakt/påtager dig arbejde for disse firmaer
Læs mere

Relaterede nyheder

Jesper Dannow vinder Teksterprisen
Teksterprisen 2014 går til Jesper Dannow og overrækkes ved en festlig reception i DJ torsdag d. 3. oktober kl. 15.30
Læs mere
Se de nominerede til Teksterprisen 2013
FBO uddeler teksterprisen for tredje gang den 3. oktober 2013 ved en reception i DJ. Her kan du se, hvem medlemmerne har nomineret i år.
Læs mere
Program for Nordisk teksterkonference
Se de spændende oplæg og deltag i væsentlige diskussioner d. 13-14. september i Stockholm
Læs mere

Arrangementer

Ophavsret for forfattere (Gratis)
Ophavsret for forfattere afholdes i samarbejde med Danske Forfatterforening, Dansk Journalistforbund, Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde og Danske Skønlitterære Forfattere. Kurset...
Læs mere